Codul Rutier a trecut prin nenumărate schimbări pe parcursul anului 2025, inclusiv a modului de recuperare a permisului de conducere suspendat. Înainte, șoferii care aveau permisul de conducere suspendat trebuiau să susțină un test teoretic, însă acum legislația s-a schimbat, iar aceștia vor fi nevoiți să achite și o amendă contravențională.
Cum poți să îți recuperezi mai repede permisul de conducere suspendat
Codul Rutier a suferit modificări de la începutul anului 2025, iar una dintre schimbările aduse îi are în atenție pe șoferii care au permisul de conducere suspendat.
Șoferii trebuie să plătească o amendă contravențională pentru a li se reduce perioada de suspendare a permisului de conducere, alături de susținerea testului teoretic. Proiectul legislativ care menționa această formă de reducere a perioadei de suspendare a permisului de conducere a fost inițiat în anul 2022, însă doar în anul 2025 a fost adoptată în Parlament.
Citește și: Noi reguli de la UE pentru șoferii români: Se schimbă data de expirare a permisului de conducere
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Persoanele care au permisul de conducere suspendat și doresc să reducă perioada trebuie să plătească amenda contravențională și să prezinte chitanța care dovedește plata efectuată. Șoferii trebuie să îndeplinească cele trei condiții pentru reducerea suspendării permisului de conducere, mai exact:
- să fie declarați admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
- să fi obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei;
- să prezinte dovada plății amenzii aplicate pentru săvârșirea contravenției pentru care i-a fost suspendat dreptul de a conduce.
S-au reținut peste 6.000 de permise în primele patru luni ale acestui an
Noile condiții ale recuperării permisului de conducere suspendat au adus un val de nemulțumiri din partea șoferilor. Aceștia consideră că nu este necesară dovada plății amenzii contravenționale, deoarece acestea să plătesc oricum. Cu toate acestea, bugetele locale din România sunt afectate de numărul ridicat al șoferilor care uită să achite amenzile.
Proiectul de lege adoptat de Parlament arată că amenzile vor porni de la 800 de lei, pentru șoferii care folosesc telefonul la volan. Aceste sancțiuni pot depăși 4.000 de lei în cazul în care șoferii depășesc limita de viteză cu mai mult de 50 km/h. Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere, Claudiu Costea, a explicat că doar în primele patru luni ale anului 2025 s-au reținut 6.600
de permise de conducere, potrivit fanatik.ro.