Autoritățile elene au fost nevoite să evacueze de urgență peste 1.500 de persoane de pe insula Creta. Printre cei salvați s-au numărat și cetățeni români.
Turiștii români din Creta fac mărturii tulburătoare
Incendiul de vegetație a pornit miercuri după-amiază și a fost alimentat rapid de rafalele de vânt, transformându-se într-un focar necontrolat, care a amenințat regiuni întregi din apropierea coastei.
Pompierii din Grecia au trimis peste 150 de oameni în teren, sprijiniți de autospeciale, încercând să limiteze extinderea focului către zonele turistice. Intervențiile s-au dovedit extrem de dificile din cauza direcției variabile a vântului.
Printre cei evacuați s-a aflat și o familie din Bistrița. Nelu Pop, aflat în vacanță cu cei dragi, a relatat momentele de groază, potrivit stirileprotv.ro: „Când am ieșit, focul era deja la casa noastră.
Consecințele incendiului s-au resimțit la nivelul întregii infrastructuri locale. Circulația rutieră pe șoseaua principală a fost întreruptă din cauza fumului dens, iar unele regiuni au rămas fără energie electrică, după ce flăcările au distrus mai mulți stâlpi de înaltă tensiune. În Agia Fotia s-au semnalat pagube materiale în camerele închiriate de turiști, conform presei elene.
Pentru a oferi adăpost celor evacuați, autoritățile au amenajat o sală de sport, unde au fost aduse în jur de 200 de persoane.
Mai mulți oameni au fost transportați la spital, suferind din cauza fumului inhalat.Ce alertă a transmis MAE, în contextul incendiilor din Creta
Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis o alertă de călătorie pentru Grecia, avertizând asupra creșterii riscului de incendii, mai ales pe fondul temperaturilor ridicate, lipsei de precipitații, umidității scăzute și intensificării vântului.
„Având în vedere riscurile care decurg din apariţia incendiilor, autorităţile elene atrag atenţia asupra faptului că, în următoarea perioadă, circulaţia pe drumurile publice poate fi restricţionată, recomandând conducătorilor auto să verifice starea drumurilor pe site-ul oficial al Poliţiei elene”, transmite MAE.
Cetățenii români care se află în Grecia sunt sfătuiți să urmeze instrucțiunile autorităților locale și să acorde atenție alertelor transmise prin Serviciul 112. De asemenea, MAE le recomandă să consulte site-ul Ministerului elen al Protecţiei Civile, unde pot verifica zilnic hărțile de risc privind incendiile și ghidurile de autoprotecție disponibile la adresa https://civilprotection.gov.gr/xartis.
Pentru sprijin consular, românii pot apela Ambasada României la Atena la numerele de telefon +30 210 6728875 sau +30 210 6728879, ori Consulatul General al României la Salonic la +30 2310 340088. Pentru urgențe, sunt disponibile și telefoanele de urgență: +306978996222 (Ambasada din Atena) și +306946049076 (Consulatul din Salonic).
Totodată, aplicația digitală „mAIGreece”, dezvoltată de Ministerul elen al Turismului și disponibilă inclusiv în limba română, oferă informații utile pentru turiști, inclusiv avertizări de siguranță. Platforma poate fi accesată la https://www.gov.gr/en/upourgeia/upourgeio-tourismou/tourismou/maigreece.
În paralel, în nordul insulei Halkidiki, incendiul de vegetație declanșat luni a fost adus sub control, potrivit primarului din Sithonia, însă autoritățile mențin nivelul ridicat de alertă pe întreg teritoriul elen.