Satelitul sovietic Kosmos 482, un modul de aterizare cu o greutate de aproximativ 500 de kilograme, riscă să se prăbușească pe Terra în următoarele ore, iar printre zonele aflate pe traiectoria sa posibilă de impact se află și România, inclusiv capitala București, notează observatornews.ro.
Satelitul avea ca destinație planeta Venus
Lansat pe 31 martie 1972 de la Cosmodromul Baikonur, în Kazahstan, satelitul avea ca destinație planeta Venus. Din cauza unei defecțiuni la sistemul de propulsie, modulul nu și-a mai putut continua misiunea și a rămas blocat pe orbita joasă a Pământului timp de peste 50 de ani.
Acum, satelitul se află într-o traiectorie descendentă necontrolată, iar astronomii estimează că ar putea reintra în atmosferă sâmbătă, 10 mai, în jurul orei 10:34 (ora României).
Potrivit expertului Marco Langbroek, de la Universitatea de Tehnologie din Delft, mai multe mari orașe din lume se află în zona de risc: București, Londra, Bruxelles, Budapesta, Philadelphia, Phoenix, São Paulo, Hiroshima și Brisbane.
Acesta a explicat într-o postare recentă:„Riscurile implicate nu sunt deosebit de mari, dar nu zero: cu o masă de puțin sub 500 kg și o dimensiune de 1 metru, riscurile sunt oarecum similare cu cele ale impactului unui meteorit.”.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Specialiștii sunt de părere că Kosmos 482 ar putea supraviețui reintrării în atmosferă, fiind construit să suporte condiții extreme, întrucât fusese proiectat să aterizeze pe suprafața planetei Venus, notează Mediafax.
„Ar putea foarte bine să rămână unit pe măsură ce se apropie, deoarece a fost menit să supraviețuiască pe Venus, așa că este construit ca un mic tanc.”
Care sunt șansele ca satelitul să lovească o zonă populată
Potrivit observatornews.ro, în lipsa unui sistem activ de parașute, care, cel mai probabil, s-a deteriorat în deceniile petrecute în spațiu, modulul va fi încetinit doar de frecarea atmosferică, ceea ce ar putea duce la un impact considerabil.
„Va veni inițial cu aproximativ 8 km pe secundă, dar va încetini mult înainte de a ajunge la aproximativ 240 km/h”, a adăugat Hartigan, comparând forța impactului cu „masa
și viteza unei motociclete în viteză”.
Deși șansele ca satelitul să lovească o zonă populată sunt reduse, specialiștii continuă să monitorizeze situația cu atenție, în condițiile în care reintrarea poate avea loc oriunde pe glob, iar incertitudinea persistă.
Reprezentanții instituțiilor internaționale spațiale rămân în alertă și vor emite actualizări în timp real, pe măsură ce satelitul se apropie de punctul critic al reintrării.